Cele mai populare tendințe în patiserie pentru 2025

25 oct. 2024

Creații inspirate de tehnologie, fuziune culinară, porții perfecte și abordări picante

Descoperă viitorul patiseriei cu cele mai populare tendințe pentru 2025! De la inovații inspirate de tehnologie și produse de patiserie concepute de AI la fuziunea aromelor globale, gustări în porții perfecte și bunătăți picante tentante, aceste 4 tendințe vor revoluționa lumea dulciurilor decadente. Folosește aceste date exclusive Taste Tomorrow pentru a crea capodopere care încântă clienții, generează tendințe și îți promovează afacerea.

1. Produse inspirate de tehnologie

Chiar și mogulul din industria tehnologiei, Bill Gates, a afirmat că dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) este cel mai important progres tehnologic din ultimele decenii. Dezvoltarea rapidă a AI își pune amprenta în toate industriile, chiar și în domeniul patiseriei artizanale. Consumatorii din întreaga lume sunt încântați de posibilitățile creative pe care AI le aduce în industria patiseriei, prăjiturilor și gustărilor dulci. 

Am observat o creștere a interesului față de inovațiile inspirate de tehnologie, în special în Italia, și anticipăm o altă creștere în 2025 în țările vorbitoare de engleză și chineză. Se estimează că numărul de conversații și căutări online în limba chineză despre inovație inspirată de tehnologie în industria brutăriei și patiseriei va crește cu până la 41%!

Nu este deloc surprinzător odată ce descoperi posibilitățile practice și creative pe care le oferă tehnologiile noi, precum AI, printarea 3D și automatizarea. AI poate optimiza producția printr-o măsurare foarte exactă a ingredientelor, dar poate fi folosit și pentru a asigura diete echilibrate și personalizate pentru nevoile specifice ale fiecăruia. În plus, există patiseri precum Dinara Kasko, care folosesc tehnologii AI generative pentru a se inspira și a dezvolta produse unice și cu aspect extraordinar. Cu ajutorul programelor AI, precum MidJourney sau DALL·E, generează designuri de prăjituri extraordinare, pe care apoi le transformă în mulaje de silicon cu ajutorul unei imprimante 3D. Rezultatul înseamnă prăjituri din mousse cu adevărat extraordinare. Cei care vor să-i urmeze exemplul pot începe pur și simplu cerând sfaturi de la AI pentru noi combinații de arome.

2. Fuziune culinară

Pregătește-te să depășești limitele culinare! Oamenii vor combinații neconvenționale de arome, texturi opuse și îmbinarea unor bucătării diferite din întreaga lume. Nu contează atât de mult cum decizi să incluzi un element de fuziune în produsele tale de patiserie, dar trebuie să experimentezi în 2025. Tendința fuziunii culinare crește constant în țările vorbitoare de engleză și portugheză și se preconizează creșterea în rândul consumatorilor vorbitori de chineză (+13%), spaniolă (+11%) și Germană (+7%).

Croasantul onigiri este un exemplu perfect. Această creație îmbină gustul dulce cu cel sărat al patiseriei franțuzești cu aromele asiatice, plus un exterior crocant cu o umplutură cremoasă. Produsul de patiserie a fost creat de Le Levain Bakery din Singapore, unde oferă croasantul sub formă de triunghi, cu arome precum smântână și ceapă verde, chilli crocant Lao Gan Ma și cremă de fistic sicilian. La fel ca gustarea japoneză onigiri din orez umplut, croasantul onigiri este înfășurat într-o fâșie de nori.

Pentru a satisface dorința consumatorilor pentru experiențe senzoriale și noutate, optează pentru combinații neconvenționale în 2025. Aceste combinații de fuziune culinară sunt foarte populare:

  • Produse de patiserie dulci cu un element sărat neobișnuit.
  • Produse de patiserie vestice clasice, cu arome și ingrediente estice neașteptate, precum matcha, făină de orez, miso și yuzu.
  • Produse de patiserie de lux infuzate cu alcool sau bazate pe un cocktail, care sunt în tendințe în special în China și Japonia.

3. Porții perfecte

Generația Z și milenialii au popularizat „cultura micilor recompense” în care își cumpără un matcha latte elegant sau o gogoașă gourmet ca recompensă pentru finalizarea unei sarcini sau doar ca formă de self-care. Pentru mulți consumatori tineri, acesta este un ritual zilnic care le oferă puțină plăcere și bucurie. Dar, deoarece sunt atenți și la sănătatea lor, în special la consumul de zahăr, optează pentru mini choux, mini tarte, macarons sau mini prăjituri.

Cererea globală pentru mini prăjituri – un concept sofisticat care include o varietate de deserturi în miniatură decorate elegant, adesea servite la ceai – este în continuă creștere. Aceste produse mici sunt cunoscute pentru detaliile lor complexe și aromele delicate, fiind preferate pentru evenimentele elegante. Nu este deloc surprinzător că interesul față de aceste gustări rafinate este cel mai crescut în Franța, dar popularitatea lor este în creștere și în S.U.A., Regatul Unit, Brazilia și Irlanda.

Am observat o creștere a tendinței legate de porții perfecte în multe zone lingvistice: germane, franceze și portugheze. Tendința predomină în zonele vorbitoare de engleză și chineză în 2025, cu rate de creștere estimate de 18% și respectiv 16%. Nu este deloc surprinzător, deoarece 65% dintre consumatori preferă să nu facă compromisuri când vine vorba de gust și ocazii, conform sondajului nostru global în rândul consumatorilor. Ar prefera să consume mai puțin sau porții mai mici.

Inspiră-te de la brutăria belgiană Momade, care oferă toate produsele de patiserie și cupcake-urile în trei dimensiuni: mini, medie și standard. Mini cupcake-urile sunt atât de mici încât nimeni nu trebuie să se preocupe în legătură cu caloriile sau cu cantitatea de zahăr consumată, fiind răsfățul permisibil perfect. Dar și produsele de patiserie mici, în porții individuale, sunt populare ca o opțiune de servire elegantă pentru ocazii speciale, precum zile de naștere, nunți și petreceri prenatale. Arată extraordinar, iar invitații pot să testeze mai multe arome și să-și echilibreze porțiile.

4. Abordări picante

Aromele acre, condimentate și înțepătoare sunt a doua cea mai populară tendință din industria patiseriei! În ultimele 12 luni, am identificat aproximativ 2,5 milioane de conversații și căutări online despre gustările condimentate din întreaga lume. Tendința a avut o creștere extrem de rapidă în ultimul an și va rămâne predominantă pe parcursul anului 2025. În țările vorbitoare de limba engleză, se estimează că tendința va progresa constant, iar zonele vorbitoare de spaniolă vor atinge apogeul cu o creștere de 6% a interesului în rândul consumatorilor. 

Calitățile de energizare și stimulare a gusturilor sunt cele care atrag consumatorii către prăjituri și produse de patiserie cu arome acre și înțepătoare. Dar tendința aromelor condimentate evidențiază și o tranziție globală în rândul consumatorilor către arome îndrăznețe, vibrante și neconvenționale. Oamenii caută combinații de gust unice și noi, așadar acum explorează universul gustului dincolo de dulce. Combinarea ingredientelor dulci cu arome condimentate creează un profil de gust echilibrat și complex, care încântă papilele. Gândește-te la un ecler cu hibiscus și fructul pasiunii, care oferă o abordare modernă și neobișnuită a unui produs de patiserie clasic.

Folosirea de ingrediente diferite de alegerile acre evidente, precum lămâia, satisface spiritul aventurier al acestor consumatori. Aromele acre populare provin de la citrice exotice, precum yuzu, ugli lămâie caviar și limetă kafru. În plus, ingredientele pe bază de oțet, precum oțetul balsamic și opțiunile înțepătoare fermentate, precum kefirul și kombucha sunt din ce în ce mai populare. Alte fructe care corespund acestui profil de gust acru includ merișoarele, cireșele, afinele, lămâile deshidratate, rubarba, rodia și tamarindul.

Estimarea tendințelor pe baza datelor actualizate despre consumatori

Timp de peste un deceniu, Taste Tomorrow a susținut profesioniștii din industria brutăriei, patiseriei și ciocolatei anticipând preferințele viitoare prin cercetare globală detaliată în rândul consumatorilor. Pentru a face aceste estimări ale tendințelor pentru 2025, analizăm datele despre consumatorii online folosind tehnologii avansate de AI semantic. Monitorizăm căutările și conversațiile online despre pâine, produse de patiserie, prăjituri și produse de ciocolată în șapte limbi diferite și în peste 50 de piețe. Aceste date sunt combinate apoi cu statistici obținute în urma celui mai mare sondaj global în rândul consumatorilor din industrie, oferind o perspectivă globală complexă cu privire la starea actuală și viitoare a industriei alimentare.

Descoperă cele mai populare tendințe pentru industria patiseriei și ciocolatei în 2025

Află ce caută consumatorii când vine vorba de prăjituri, patiserie de lux și produse de ciocolată. În prezentarea noastră generală cu privire la cele mai populare tendințe privind produsele de patiserie pentru 2025 și cele mai populare tendințe în industria ciocolatei pentru 2025 vei afla că există un interes foarte mare pentru ingrediente amplificatoare și autenticitate locală.

Aprofundează tendințele ce revoluționează industria în 2025

Taste Tomorrow

Taste Tomorrow

Descoperă informații amănunțite despre comportamentul și atitudinile de consum ale consumatorilor de produse de brutărie, patiserie și ciocolaterie.

Cele mai populare tendințe în brutărie pentru 2025

Cele mai populare tendințe în brutărie pentru 2025

Explorează cele mai populare tendințe pentru 2025 cu statistici Taste Tomorrow, esențiale pentru fiecare expert din industria brutăriei. Descoperă ingredientele din surse locale, răspunde nevoilor consumatorilor preocupați de sănătate, continuă tendința populară a maialei și impresionează-ți clienții cu gustul pâinilor și produselor de patiserie clasice apreciate.

Cele mai populare tendințe în ciocolaterie pentru 2025

Cele mai populare tendințe în ciocolaterie pentru 2025

Explorează cele mai populare tendințe pentru 2025 cu statistici Taste Tomorrow, esențiale pentru fiecare expert din industria ciocolateriei: agricultura sustenabilă, echilibrul nutrițional dintre produsele pe bază de plante și super-ingredientele. Perfecte pentru ciocolateri sau profesioniști în domeniul cercetării și dezvoltării.